13 januára, 2018

Praženie a balenie

Praženie

Praženie je umenie, ktoré vyžaduje veľké skúsenosti. Spoločnosť Segafredo Zanetti vyvíja vlastný štýl praženia kávy na základe neustáleho výskumu a technologických inovácií v kombinácii so starými benátskými technikami predávanými z generácie na generáciu.

Po celom svete vlastní Segafredo celkom 15 pražiarní, kde praží zelenú kávu a kontroluje tak veľmi dôležitú časť výroby kávy. Najcennejším človekom v pražiarňach je vždy degustátor, ktorý zaručuje konzistentnú chuť pre každý druh kávy.

Zrná sa pražia pri teplote 220 °C po dobu asi 20 minút.

Počas praženia stratia zrná asi 20% svojej váhy a zhruba o 60% zväčšia svoj objem.

Balenie

Balenie je pre uchovanie čerstvosti kávy veľmi dôležité. Akonáhle sa káva dostane do kontaktu so vzduchom, začne proces oxidácie a straty jej krásnej vône. Preto musí byť káva ihneď po upražení vhodne zabalená.

Segafredo Zanetti používa pre balenie zrnkovej kávy sáčky so špeciálnym ventilom, ktorý vypúšťa plyny von, ale nepúšťa kyslík dovnútra.

Mletú kávu balí Segafredo vákuovo.