13 januára, 2018

Zber a spracovanie

Zber

Kávová odroda Coffea arabica sa zberá prevažne ručným zberom, pretože sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach a v tých by bol strojový zber veľmi náročný. Vykonáva sa tzv. selektívny zber, aby sa kávovníky čo najmenej poškodili. Zberajú sa len zrelé čerešne, nezrelé sa ďalej nechávajú dozrieť. Takúto kávu môžeme nazvať kávou výberovou.

Česačovi trvá až 3 dni, kým naplní 1 vrece, ktoré váži 60 kg.

zber kavy

Spracovanie

Ihneď po zbere je nutné odstrániť dužinu a pergamenovú šupku, ktorá obaľuje kávové zrná a zapríčiňuje ich ďalšie klíčenie.

Kávové čerešne sa spracovávajú buď tzv. mokrým alebo suchým spôsobom.
Mokrý spôsob sa využíva v oblastiach, kde je dostatok vody. Suchá cesta je najstaršou metódou spracovania kávy a využíva sa v oblastiach s nedostatkom vody.